събота, 28 януари 2017 г.

Григор Димитров след мача с Надал: Продължавам с високо вдигната глава
След почти пет часова битка на корта, първата ни ракета Григор Димитров бе на косъм да се класира на финала на Australian Open. Ето какво сподели Гришо на прес конференцията след мача.


– Как се чувствате след този епичен мач?
– Никога не е лесно да загубиш такъв мач. Щастлив съм обаче заради много неща. Оставам позитивен и продължавам с високо вдигната глава. Рафа заслужава много похвали заради това, че е такъв боец, такъв конкурент. За мен е чест да изиграя такъв мач срещу него. Това ми показва, че съм на верния път. Ще се опитам да извлека всички позитиви от този един месец в Австралия. Сигурен съм, че гледайки назад към този мач, ще има неща, които да е можело да сторя по-добре. Но едно нещо мога да кажа със сигурност – оставих всичко на корта.

– Загубихте, но беше ли това най-вълнуващият мач в кариерата Ви?
– Оценявам го като един от тези. Мисля, че за първи път играя двубой, продължил над 4 часа и половина. Не знам дали съм играл повече от това. Така че това е невероятно, толкова е хубаво да съм част от всичко. За съжаление, не стана така, както исках. От друга страна, натрупах супер опит като играч, изправяйки се срещу Рафа. Както казах, днес той показа защо е това, което е.

                                
– Той каза, че се е чувствал уморен в петия сет, Вие изглеждахте свеж. Как удържахте физически?
– Добър въпрос. Като цяло се чувствах добре. Дори и да течеше петият час, усещах, че имам енергия да продължа. Плюс това оставах до късно много нощи, така че не ми се спеше или нещо подобно, което е добър знак. От физическа гледна точка, бе невероятно. Радвам се, че нямах схващания, защото срещу него съм имал. Доволен съм, че физически бях на ниво. Той е толкова опитен играч, знаеше какво да прави в конкретните моменти. Това беше ключово, особено в двата брейкбола, които имах в петия сет. Мисля, че на първия можех да направя нещо повече с онзи удар, но после той пое инициативата. Така правят великите играчи – отнемат ти момента. Той изпълни уникален удар. Като цяло, доволен съм от физическото си състояние.

– Не мислите ли, че нямахте и късмет, защото и мрежата му помогна?
– Това е част от играта, не мога да контролирам времето, вятъра, отсъжданията. Нещата са такива, каквито са. Има още 10 неща, които ми се щеше да направя по-добре, но не успях. Няма какво повече да кажа, опитах се да съм фокусиран върху своята игра и какво аз правя на корта – толкова е просто.

                                
 – Как разочарованието, което изпитвате в момента, се сравнява с тези в миналото? Това че бяхте толкова близо, прави нещата по-лесни или по-трудни?
– Не мога да кажа, определено съм разочарован, но не искам твърде много да унивам, защото това е едва вторият ми 1/2-финал на турнир от Големия шлем – ще надграждам над това. Ще се връщам към този мач и ще виждам какво е можело да направя по-добре. Това също е опит. Наистина трябва да извлека позитивите. Не искам дори за секунда да навеждам глава, чувствам се добре и отново съм конкурентоспособен. Въпреки разочарованието (б.а днешният мач) ще ми дава сили за предстоящите турнири. Едно нещо със сигурност ще ми бъде много трудно да осъзная следващите 3-4 дни – уау, бях толкова близо. Трябва да го оценя, оценявам серията си до този момент. Бе невероятен старт на годината. Не се случва често да направиш 10 поредни победи.

– Каквото и да казва ранкингът, колко добре смятате, че играете в момента? Топ 8? Топ5?
– Никога не съм бил привърженик на тези числа, играта говори сама за себе си.

– Миналата година го победихте. Той навърши 30. Изигра тежки мачове тук. Играхте четири часа и половина. 4-3 40-15 – на пет точки бяхте от първия си финал на турнир от Големия шлем. Очаквахте ли той да вдигне нивото си?
– Разбира се, най-великите правят така.

– Изненадан ли сте от това през колко време успявахте да диктувате събитията в мача?
– Не, защото имах ясен план. Той промени подхода си на игра към мен, в сравнение с миналата година в Пекин, промени сервиса си, усетих веднага. Но отделно от това, бях фокусиран и знаех какво да правя. Който и да е от другата страна, знаеш, че всеки има своите оръжия.

– Съперничеството Надал-Федерер е едно от най-великите. Днес бяхте в позиция да промените историята. Мина ли ви през ума, че може да промените историята или да напишете собствена?
                                
– Кой не иска да промени историята, когато сме в толкова конкурентен спорт? Разбира се, че всеки иска да види този финал сега. Това включва и мен, ще гледам със сигурност. Невероятно е. Но по време на мача не мислиш за такива неща. Аз бях фокусиран върху това, което правя. Това правех през последния месец.

– Играчите не обичат да правят прогнози, но имайки предвид настилката и ситуацията при Федерер и Надал, виждате ли фаворита?
– Виждали сме всички сценарии, когато тези двамата са на корта. За да съм честен, не смятам, че ми е работа да коментирам. Само знам, че двама от най-великите в тениса ще премерят сили в неделя и че ще бъде невероятен мач.

– По различно ли е сега от 1/2-финала на Уимбълдън през 2014 г.?
– Чувствам се познато. Не бях нервен, а на Уимбълдън бях в рамките на сет и половина. Няма какво да лъжа. Днес се събудих и си казах – „Ами, просто поредния мач, човече“. Това ми каза треньорът ми. Заемаме се с деня и това е. Ако се целиш твърде високо и очакваш много от себе си, не можеш да си позволиш да не мислиш така.

– Не сте голям фен на статистиката, но някога загубвал ли сте мач със 79 уинъра?
– Никога не гледам статистиката, така че не мога да кажа.

– Трябва да сте работил много усърдно, за да изиграете този мач по начина, по който го направихте днес. Поздравления!
– Благодаря. Благодаря ви, оценявам го. Приятно прекарване.
http://bit.ly/BG100EuroBonus

Няма коментари:
Write коментара

Коментари